رئیس مرکز ملی فرش ایران: با راه اندازی فروش اینترنتی فرش، رونمایی از برند جدید ایرانی و جایگزینی بازار چین به جای آمریکا، حال فرش ایرانی در وضعیت عالی قرار گرفته است.

فرشته دستپاک رئیس مرکز ملی فرش ایران
نا راست

انتشار: دسامبر 30, 2019 برچسب ها :

پیوند به اصل خبر: خبرگزاری مهر؛ ۴ دی ۹۸

رئیس مرکز ملی فرش ایران: حال فرش ایرانی عالی است


ناراست: کنار هم قرار دادن انبوهی از اطلاعات نادرست و گزاره های غلط در یک مصاحبه کار شگفتی است که فرشته دستپاک به خوبی از عهده آن برآمده است.
رئیس مرکز ملی فرش ایران در مصاحبه با خبرگزاری مهر، خبرهای ناراستی را فهرست کرده است که پرداختن به همه آن‌ها دشوار است؛ اما به پاره ای از آن‌ها در زیر اشاره می‌شود:
وی در بخش‌های مختلفی از مصاحبه از از وضعیت خوب و بلکه عالی صادرات فرش دست‌باف سخن گفته‌اند. ازجمله: «صادرات فرش ما با تحریم نه تنها کم نشده بلکه خوشبختانه وضعیت بهتر است» و «از مبادی غیر رسمی صادرات ما عالی است و فرش صادر می‌شود».
این گفته‌ها در شرایطی است که دستپاک خود پیش از این اذعان داشته است که با تحریم آمریکا و بسته شدن این بازار بزرگ به روی فرش ایرانی، سهم قابل توجهی از صادرات فرش ایران از بین رفته است و آمارهای گمرک نیز از کاهش شدید صادرات فرش در دو سال اخیر خبر می‌دهد.
بر پایه آمار گمرک صادرات فرش دست‌باف ایران که در پایان سال ۹۶ معادل ۴۲۶ میلیون دلار بود با سقوط چشمگیری در پایان سال ۹۷ به ۲۳۸ میلیون دلار رسید و در نیمه نخست سال‌جاری هم فقط ۳۰ میلیون دلار فرش دست‌باف از کشور صادر شده است!
به رسمیت نشناختن آمارهای گمرک و دلخوش کردن به رویای صادرات غیررسمی هم از یک سو زیبنده یک مقام دولتی نیست و از سوی دیگر با واقعیت بازار و دغدغه‌های صادرکنندگان فرش ایران همخوانی ندارد.
وی در جای دیگری از مصاحبه گفته است که «از مبادی گمرکی میزان صادرات کم شده ولی از مبادی دیگر در حال انجام است که وضعیت را قابل قبول کرده» و آیا این سخن به فرض صحت به معنای متخلف دانستن صادرکنندگان ایران است که به راه‌های غیرقانونی –قاچاق- متوسل شده‌اند؟
دستپاک در بخش دیگری از سخنان خود از طراحی برند جهانی جدیدی برای فرش ایرانی خبر داده است: «پس از جلسه‌ای که با سازمان مالکیت فکری –وایپو- داشتیم، مقرر شد تا یک برند جهانی که برای فرش دست‌باف ایرانی طراحی شده در بهمن ماه رونمایی شود».
این جمله نامفهوم به حد کافی می تواند برای جامعه فرش ایران دغدغه آفرین باشد. آیا گوینده این سخن با نام و آوازه جهانی فرش ایران آشناست؟ با کدام پشتوانه قرار است ناگهان برندی جدید و جهانی برای فرش ایران خلق شود؟ آیا جامعه فرش از چنین تصمیمی آگاهند؟ و مهمتر آن که وایپو که سازمانی برای حراست و حمایت از مالکیت فکری است چه نسبتی با طراحی برند جدید برای فرش ایرانی دارد؟!
در این مصاحبه گزاره های بی پشتوانه دیگری نیز فهرست شده اند از جمله: «فروش اقساطی فرش»، «راه اندازی فروش اینترنتی فرش» و «احیای فرش اعتماد قزوین»، «تعداد ۲ میلیون قالیباف در آخرین سرشماری» و… که هر یک اما و اگرهای فراوانی دارند.

به هر روی شایسته نیست در شرایطی که تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دست‌باف ایران دشواری‌ها و سختی های فراوانی را تحمل می‌کنند، بدون پذیرش واقعیت‌ها از رویای «وضعیت عالی فرش» سخن گفته شود.


تهران، میدان هفت تیر، خیابان ملایری پور، پلاک ۱۰۴ (ساختمان نگین) واحد ۷، طبقه سوم کد پستی 1575633718